FittWoman

Vitamin ABC – hogy csak azt szedjük, amire tényleg szükség van!

A vitaminok nélkülözhetetlenek a számunkra, ám kevés kivételtől eltekintve a szervezet nem képes előállítani őket. Bevitelükről, pótlásukról nekünk kell gondoskodnunk, ez által is segítve magunkat, hogy megőrizzük a vitalitásunkat.

Általában véve elmondható, hogy  a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás fedezi a napi vitaminbevitelei szükségleteinket. Régen legalábbis így volt, de manapság az élelmiszerek tápanyag-és vitamintartalma vitatéma. A lényeg, hogy néha ajánlott a vitaminkészítmények szedése, ám ennek is csak akkor van értelme, ha okosan, tájékozottan állunk a témához!

Épp ezért összeszedtem nektek ezt a kis vitamin-kalauzt, hogy segítségével körültekintően tudjátok megoldani a vitamin szedést.

 

showposter

 

Első és legfontosabb, hogy tisztázzuk a vitaminok besorolását és, hogy mit jelent ez ránk nézve:

  • Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K (ezeket a szervezet időlegesen képes tárolni)

  • Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport (ezeket naponta pótolni kell!)

 

A-vitamin (Retinol)

  • javítja a gyengén látást
  • növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet
  • segít az öregedéssel járó májfoltok ellen
  • segít egészségesen tartani a hajat, a bőrt, a fogakat, a fogínyt
  • ajánlott napi adag: 50 mg
  • természetes formái: máj, tojás, tej, margarin, zöld és sárga főzelékek, sárga gyümölcsök, répa
  • Jó tanács: koleszterin gyógyszert szedőknek több A-vitaminra van szüksége, mert náluk az A-vitamin kisebb mértékben szívódik fel

 

B-vitamin

  • műtét, betegség, stressz alatt fokozottan érdemes szedni őket
  • kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi tevékenységekre
  • a B1, B2, B6 vitaminokat azonos dózisokban érdemes pótolni
  • további B-vitaminok: B3, B5, B12
  • mivel több féle előfordulás van, B-komplex vitamint ajánlott választani
  • ajánlott napi adag: 50 mg
  • természetes formái: hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, szárított élesztő és a legtöbb zöldség féle
  • Jó tanács: Azoknak, akik sok cukrot fogyasztanak, vagy dohányoznak, jóval több B1 vitaminra van szükségük!

 

C-vitamin (Aszkorbinsav)

  • gyógyítja a fogínyvérzést
  • gyorsítja a sebgyógyulást
  • védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben
  • megakadályozza a skorbut kialakulását
  • nagyobb mennyiségben hashajtóként hat
  • csökkenti a vérrögképződést
  • segít a nátha megelőzésében és kezelésében
  • ajánlott napi mennyiség: 500-1000 mg
  • természetes formái: citrusfélék, zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika, kelvirág
  • Jó tanács: a C-vitamin ételtartamtól függően 2-3 óra alatt kiürül a szervezetből, de fontos, hogy a vérben állandóan magas legyen a C-vitamin koncentráció, erre alkalmasak a nyújtott felszívódású C-vitaminok

 

health-tips-for-women-2

 

D-vitamin (Kalciferol)

  • fokozza az A-vitamin felszívódását
  • napfény hatására képződik a bőrben (D3 vitamin)
  • elősegíti a kötőhártya gyulladás kezelését
  • ajánlott napi adag: 400 NE
  • természetes előfordulása: halmáj olaj, szardínia, tonhal, lazac, tej
  • Jó tanács: A lesült bőrben megszűnik a D-vitamin termelés (épp ezért butaság azt hinni, hogy minél barnábbak vagyunk, annál jobban védve van a bőr a napsugárzással szemben!), valamint, akik nagyvárosokban élnek, figyeljenek arra, hogy elegendő D-vitaminnal lássák el a szervezetüket! A D-vitamin hatása A-, C- vitaminnal, kálciummal és foszforral érvényesül a legjobban!

 

E-vitamin (Tokoferol)

  • oxigénnel látja el a szervezetet
  • aki rendszeresen szed E-vitamin, segít a szervezetének megőrizni a fiatalságát, mert az E-vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést
  • csökkenti a fáradságot
  • külsőleg és belsőleg is megakadályozza a durva hegesedést
  • csökkenti a vérnyomást
  • enyhíti a lábizom görcsöket
  • természetes előfordulása: búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, teljes gabona magvak, tojás

 

F-vitamin

  • befolyással van a belső elválasztású mirigyek működésére
  • megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalon
  • megelőzi a szív-és érrendszeri betegségeket
  • elősegíti a szervezetben a telített zsírsavak elégetését
  • hozzájárul a haj, a bőr képződéséhez
  • természetes előfordulása: tengeri halak, növényi olajok, olajos magvak, dió, mandula és avokádó
  • Jó tanács: mivel segít elégetni a telített zsírsavakat, kiemelt szerepet játszik a fogyásban!

 

H-vitamin (Biotin)

  • segít az olyan nélkülözhetetlen zsírsavak előállításában, amik a bőr, az idegek és haj épségét biztosítják
  • fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban
  • segít a sejteknek az energia felvétele során
  • enyhíti az izomfájdalmakat
  • segít az ekcéma, a bőrgyulladások ellen és a testsúlycsökkentésben is
  • védelmet nyújt a cukorbetegség során fellépő idegkárosodás ellen

 

K-vitamin (Menadion)

  • kiemelkedő szerepe van a véralvadás során (K-vitamin hiányban akár el is lehet vérezni)
  • segít az egészséges, erős csontok kialakulásában
  • gátolja az érelzáródást
  • újszülötteknél, illetve súlyos műtéten átesetteknél véd a belső vérzés kialakulása ellen
  • természetes formái: zöld leveles zöldségfélék, káposzta, brokkoli, paraj, máj

 

vitamin-k-letter-fb

 

L-vitamin (Bioflavonoidok)

  • segítik a C-vitamin felszívódását, valamint erősítik a hatását
  • gyulladáscsökkentő, vírusölő hatásuk van
  • felelősek az érfalak erősségéért
  • segítik az epe működését
  • segítenek az ödéma ellen, csökkentik a trombózis veszélyét
  • kedvezően befolyásolják a zsír-és koleszterin anyagcseréjét, valamint az enzimrendszer működését

 

T-vitamin (Troxerutin)

  • eddig annyi ismert róla, hogy segít a vérzékenység megakadályozásában és enyhíti az ödéma okozta tüneteket
  • még keveset tud róla az orvostudomány
  • természetes formája: tojás sárgája és szezámmag

 

U-vitamin

  • elősegíti a gyomor és bélrendszer sérült nyálkahártyájának gyógyulását
  • megelőzi és kezeli a külső-belső gyulladásokat
  • gyógyítja az aranyeret
  • segíti az immunrendszert
  • erősíti a szervezet méregtelenítő funcióit
  • Jó tanács: nőknek különösen ajánlott, mivel segít bizonyos nőgyógyászati jellegű problémák kezelésénél

 

53

 

Három aranyszabály, melyeket ha betartunk, nagy baj nem lehet:

  1. Az emberi táplálékok 80%-át növényi, 20%-át állati eredetű élelmiszereknek kell alkotni!

  2. Célszerű idény szerűen beszerezhető  zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani!

  3. Csak olyan élelmiszereket fogyasszunk, amire első ránézésre egy 4-5 éves gyerek meg tudja mondani, hogy mi volt az, amikor még élt

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. maszi says:

    Szia! Meg tudnád írni, hogy a 3. ponton pontosan mit értesz? “Csak olyan élelmiszereket fogyasszunk, amire első ránézésre egy 4-5 éves gyerek meg tudja mondani, hogy mi volt az, amikor még élt.”


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!