Vitamin ABC – hogy csak azt szedjük, amire tényleg szükség van!
A vitaminok nélkülözhetetlenek a számunkra, ám kevés kivételtől eltekintve a szervezet nem képes előállítani őket. Bevitelükről, pótlásukról nekünk kell gondoskodnunk, ez által is segítve magunkat, hogy megőrizzük a vitalitásunkat.
Általában véve elmondható, hogy a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás fedezi a napi vitaminbevitelei szükségleteinket. Régen legalábbis így volt, de manapság az élelmiszerek tápanyag-és vitamintartalma vitatéma. A lényeg, hogy néha ajánlott a vitaminkészítmények szedése, ám ennek is csak akkor van értelme, ha okosan, tájékozottan állunk a témához!
Épp ezért összeszedtem nektek ezt a kis vitamin-kalauzt, hogy segítségével körültekintően tudjátok megoldani a vitamin szedést.
Első és legfontosabb, hogy tisztázzuk a vitaminok besorolását és, hogy mit jelent ez ránk nézve:
-
Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K (ezeket a szervezet időlegesen képes tárolni)
-
Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport (ezeket naponta pótolni kell!)
A-vitamin (Retinol)
- javítja a gyengén látást
- növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet
- segít az öregedéssel járó májfoltok ellen
- segít egészségesen tartani a hajat, a bőrt, a fogakat, a fogínyt
- ajánlott napi adag: 50 mg
- természetes formái: máj, tojás, tej, margarin, zöld és sárga főzelékek, sárga gyümölcsök, répa
- Jó tanács: koleszterin gyógyszert szedőknek több A-vitaminra van szüksége, mert náluk az A-vitamin kisebb mértékben szívódik fel
B-vitamin
- műtét, betegség, stressz alatt fokozottan érdemes szedni őket
- kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi tevékenységekre
- a B1, B2, B6 vitaminokat azonos dózisokban érdemes pótolni
- további B-vitaminok: B3, B5, B12
- mivel több féle előfordulás van, B-komplex vitamint ajánlott választani
- ajánlott napi adag: 50 mg
- természetes formái: hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, szárított élesztő és a legtöbb zöldség féle
- Jó tanács: Azoknak, akik sok cukrot fogyasztanak, vagy dohányoznak, jóval több B1 vitaminra van szükségük!
C-vitamin (Aszkorbinsav)
- gyógyítja a fogínyvérzést
- gyorsítja a sebgyógyulást
- védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben
- megakadályozza a skorbut kialakulását
- nagyobb mennyiségben hashajtóként hat
- csökkenti a vérrögképződést
- segít a nátha megelőzésében és kezelésében
- ajánlott napi mennyiség: 500-1000 mg
- természetes formái: citrusfélék, zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika, kelvirág
- Jó tanács: a C-vitamin ételtartamtól függően 2-3 óra alatt kiürül a szervezetből, de fontos, hogy a vérben állandóan magas legyen a C-vitamin koncentráció, erre alkalmasak a nyújtott felszívódású C-vitaminok
D-vitamin (Kalciferol)
- fokozza az A-vitamin felszívódását
- napfény hatására képződik a bőrben (D3 vitamin)
- elősegíti a kötőhártya gyulladás kezelését
- ajánlott napi adag: 400 NE
- természetes előfordulása: halmáj olaj, szardínia, tonhal, lazac, tej
- Jó tanács: A lesült bőrben megszűnik a D-vitamin termelés (épp ezért butaság azt hinni, hogy minél barnábbak vagyunk, annál jobban védve van a bőr a napsugárzással szemben!), valamint, akik nagyvárosokban élnek, figyeljenek arra, hogy elegendő D-vitaminnal lássák el a szervezetüket! A D-vitamin hatása A-, C- vitaminnal, kálciummal és foszforral érvényesül a legjobban!
E-vitamin (Tokoferol)
- oxigénnel látja el a szervezetet
- aki rendszeresen szed E-vitamin, segít a szervezetének megőrizni a fiatalságát, mert az E-vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést
- csökkenti a fáradságot
- külsőleg és belsőleg is megakadályozza a durva hegesedést
- csökkenti a vérnyomást
- enyhíti a lábizom görcsöket
- természetes előfordulása: búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, teljes gabona magvak, tojás
F-vitamin
- befolyással van a belső elválasztású mirigyek működésére
- megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalon
- megelőzi a szív-és érrendszeri betegségeket
- elősegíti a szervezetben a telített zsírsavak elégetését
- hozzájárul a haj, a bőr képződéséhez
- természetes előfordulása: tengeri halak, növényi olajok, olajos magvak, dió, mandula és avokádó
- Jó tanács: mivel segít elégetni a telített zsírsavakat, kiemelt szerepet játszik a fogyásban!
H-vitamin (Biotin)
- segít az olyan nélkülözhetetlen zsírsavak előállításában, amik a bőr, az idegek és haj épségét biztosítják
- fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban
- segít a sejteknek az energia felvétele során
- enyhíti az izomfájdalmakat
- segít az ekcéma, a bőrgyulladások ellen és a testsúlycsökkentésben is
- védelmet nyújt a cukorbetegség során fellépő idegkárosodás ellen
K-vitamin (Menadion)
- kiemelkedő szerepe van a véralvadás során (K-vitamin hiányban akár el is lehet vérezni)
- segít az egészséges, erős csontok kialakulásában
- gátolja az érelzáródást
- újszülötteknél, illetve súlyos műtéten átesetteknél véd a belső vérzés kialakulása ellen
- természetes formái: zöld leveles zöldségfélék, káposzta, brokkoli, paraj, máj
L-vitamin (Bioflavonoidok)
- segítik a C-vitamin felszívódását, valamint erősítik a hatását
- gyulladáscsökkentő, vírusölő hatásuk van
- felelősek az érfalak erősségéért
- segítik az epe működését
- segítenek az ödéma ellen, csökkentik a trombózis veszélyét
- kedvezően befolyásolják a zsír-és koleszterin anyagcseréjét, valamint az enzimrendszer működését
T-vitamin (Troxerutin)
- eddig annyi ismert róla, hogy segít a vérzékenység megakadályozásában és enyhíti az ödéma okozta tüneteket
- még keveset tud róla az orvostudomány
- természetes formája: tojás sárgája és szezámmag
U-vitamin
- elősegíti a gyomor és bélrendszer sérült nyálkahártyájának gyógyulását
- megelőzi és kezeli a külső-belső gyulladásokat
- gyógyítja az aranyeret
- segíti az immunrendszert
- erősíti a szervezet méregtelenítő funcióit
- Jó tanács: nőknek különösen ajánlott, mivel segít bizonyos nőgyógyászati jellegű problémák kezelésénél
Három aranyszabály, melyeket ha betartunk, nagy baj nem lehet:
-
Az emberi táplálékok 80%-át növényi, 20%-át állati eredetű élelmiszereknek kell alkotni!
-
Célszerű idény szerűen beszerezhető zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani!
-
Csak olyan élelmiszereket fogyasszunk, amire első ránézésre egy 4-5 éves gyerek meg tudja mondani, hogy mi volt az, amikor még élt