A chia mag, vagy más néven spanyol zsálya, egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozásukra odafigyelő, testtudatos emberek körében. Természetesen ez sem valami újkeletű módi, hiszen a maják már évszázadokkal ezelőtt is használták. A chia mag csupán egy a sok “vissza a természetbe” jeligéjű étel és megoldás között, s ettől csak még jobban szeretjük. Tekinthetjük bevált praktikának.
A chia mag előkelő helyet foglal el a szuperélelmiszerek listáján.
Nézzük meg, hogy pontosan miért is nevezünk valamit szuperélelmiszernek?
A szupertáplálékok olyan ételek, amelyeknek kiemelkedő az élettani hatása az emberi szervezetre nézve. Rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, melyek szükségesek az egészségünk megőrzésében.
Néhány szó a chia magról:
Íztelen, ezért felhasználási módját tekintve rendkívül változatos lehet. Ami miatt kiemelkedően jó, hogy feldolgozva sem veszíti el a jótékony tulajdonságait (pl hőkezelés hatására). Óvja a szívet és az érrendszert, javítja az emésztést, kiváló méregtelenítő, ráadásul rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így a rákkal szemben is jó eséllyel veszi fel a harcot. Rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz létfontosságú tápanyagokat, szénhidrátokat, A-, B1-, B2-, C-, E- és J-vitamint, folsavat, foszfort, magnéziumot és cinket. Húsz százaléka fehérje, több kalcium található benne, mint a tejben, káliumtartalma felülmúlja a banánét, valamint rendkívül gazdag antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban és rostokban.
Ez történik a szervezeteddel, ha rendszeres fogyasztasz chia magot:
1.Rendkívüli mértékben energetizál!
Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek kimondottan jót tesz, de remek választás a mindennapok során bárkinek, aki természetes úton szeretné megőrizni az energiáit. Magas az aminosav-és a fehérjetartalma.
2. Erős, ellenálló csontozat
A kálciumtól lesznek szilárdabbak a csontok és segít, hogy a fogsor is egészséges maradjon. A chia mag kiváló kalciumforrás. Javasolt a csontritkulás megelőzésére, az emésztés javítására valamint a véralvadás és a szív- és izom összehúzódás elősegítésére.
3. Erős, egészséges, fényes haj és körmök
A benne található ómega-6 segít továbbá az anyagcsere megfelelő működésében és csökkenti a cukorbetegség tüneteit is. A chiagél (a chiamag vízzel elkevert masszája) lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakulását.
4. Segít fiatalon tartani a testet
Olyan magas a benne lévő antioxidánsok száma, hogy megvédik a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától. Ezáltal védik a testet a helytelen táplálkozás és a stresszes életmód okozta károktól.
5. Fogyaszt
Segíti az emésztést és felpörgeti az anyagcserét. A chia mag segíti a szénhidrátok felszívódását, így nem fognak falási rohamok rád törni a diéta alatt, és beindul a súlycsökkenés.
Hogyan használhatod a chia magot?
-
Használhatod önmagában, rágcsálnivaló helyett.
-
Vízzel elkeverve: a chia magok a súlyuk 12-szeresére is fel tudnak dagadni a vízben és zselészerű állagot vesznek fel. Ez a zselészerű állapot jó hatással van a gyomorra és az emésztésre, mert lassítják a cukrok és a szénhidrátok lebontását. Reggelire, éhgyomorra kiváló választás, a fogyni vágyóknak, mert jól helyettesíti a reggelit.
-
Ételekhez hozzáadva: rászórva az ételre, a müzlire, pudingba belekeverve, mártások sűrítéséhez, amit csak ki tudsz találni. Mint mondtuk íztelen és hőhatásra sem veszít a hatékonyságából.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: