FittWoman

Ez történik veled, ha rendszeresen eszel chia magot

A chia mag, vagy más néven spanyol zsálya, egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozásukra odafigyelő, testtudatos emberek körében. Természetesen ez sem valami újkeletű módi, hiszen a maják már évszázadokkal ezelőtt is használták. A chia mag csupán egy a sok “vissza a természetbe” jeligéjű étel és megoldás között, s ettől csak még jobban szeretjük. Tekinthetjük bevált praktikának. 

 

stock-photo-chia-seeds-chia-word-made-from-chia-seeds-selective-focus-267029930

 

A chia mag előkelő helyet foglal el a szuperélelmiszerek listáján. 

Nézzük meg, hogy pontosan miért is nevezünk valamit szuperélelmiszernek?

A szupertáplálékok olyan ételek, amelyeknek kiemelkedő az élettani hatása az emberi szervezetre nézve. Rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, melyek szükségesek az egészségünk megőrzésében.

 

Néhány szó a chia magról:

Íztelen, ezért felhasználási módját tekintve rendkívül változatos lehet. Ami miatt kiemelkedően jó, hogy feldolgozva sem veszíti el a jótékony tulajdonságait (pl hőkezelés hatására). Óvja a szívet és az érrendszert, javítja az emésztést, kiváló méregtelenítő, ráadásul rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így a rákkal szemben is jó eséllyel veszi fel a harcot.  Rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz létfontosságú tápanyagokat, szénhidrátokat, A-, B1-, B2-, C-, E- és J-vitamint, folsavat, foszfort, magnéziumot és cinket. Húsz százaléka fehérje, több kalcium található benne, mint a tejben, káliumtartalma felülmúlja a banánét, valamint rendkívül gazdag antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban és rostokban.

 

chia-397076_960_720

 

Ez történik a szervezeteddel, ha rendszeres fogyasztasz chia magot:

 

1.Rendkívüli mértékben energetizál!
Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek kimondottan jót tesz, de remek választás a mindennapok során bárkinek, aki természetes úton szeretné megőrizni az energiáit. Magas az aminosav-és a fehérjetartalma.

 

2. Erős, ellenálló csontozat
A kálciumtól lesznek szilárdabbak a csontok és segít, hogy a fogsor is egészséges maradjon. A chia mag kiváló kalciumforrás. Javasolt a csontritkulás megelőzésére, az emésztés javítására valamint a véralvadás és a szív- és izom összehúzódás elősegítésére.

 

3. Erős, egészséges, fényes haj és körmök
A benne található ómega-6 segít továbbá az anyagcsere megfelelő működésében és csökkenti a cukorbetegség tüneteit is. A chiagél (a chiamag vízzel elkevert masszája) lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakulását.

 

4. Segít fiatalon tartani a testet
Olyan magas a benne lévő antioxidánsok száma, hogy megvédik a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától. Ezáltal védik a testet a helytelen táplálkozás és a stresszes életmód okozta károktól.

 

5. Fogyaszt
Segíti az emésztést és felpörgeti az anyagcserét. A chia mag segíti a szénhidrátok felszívódását, így nem fognak falási rohamok rád törni a diéta alatt, és beindul a súlycsökkenés.

 

belly-2473_960_720

 

Hogyan használhatod a chia magot?

  • Használhatod önmagában, rágcsálnivaló helyett.

 

  • Vízzel elkeverve: a chia magok a súlyuk 12-szeresére is fel tudnak dagadni a vízben és zselészerű állagot vesznek fel. Ez a zselészerű állapot jó hatással van a gyomorra és az emésztésre, mert lassítják a cukrok és a szénhidrátok lebontását. Reggelire, éhgyomorra kiváló választás, a fogyni vágyóknak, mert jól helyettesíti a reggelit.

 

  • Ételekhez hozzáadva: rászórva az ételre, a müzlire, pudingba belekeverve, mártások sűrítéséhez, amit csak ki tudsz találni. Mint mondtuk íztelen és hőhatásra sem veszít a hatékonyságából.

 

yogurt-1235353_960_720

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!